Higijena kupatila kao element u odlucivanju u kupovini sanitarija

kategorija: Vesti | 0

Ovim tekstom ćemo ukazati na osetljiva mesta u kupatilu u smislu održavanja higijene, čiji je cilj uvek uništavanje bakterija,ili njihovo svođenje na najmanju moguću meru,kao prenosnika i izazivača mnogih bolesti.
Ta kritična mesta su prvo kvaka na vratima, pa shodno tome potrebno je posvetiti pažnju higijeni ruku,a po pranju istih treba ih lepo osušiti i obrisati, jer vlažna sredina pogoduje razvoju bakterija.Pri kupovini birajte kvake sa glatkom površinom koja nema mogućnost zadržavanja nečistoće u graviranim i rezbarenim površinama.
Sledeće mesto koje je već ima uslove za razvoj bakterija je držač za sapun i to je mesto koje je uvek vlažno,zato je praktičnije koristiti tečni sapun za ruke,a ukoliko koristite običan sapun potrebno je da držač sapuna bude takav da se preostala voda sa sapuna lako ocedi, što držač sapuna čini relativno suvim.Zato pri izboru istog imajte u vidu ove činjenice.
Sledeći kritični element je daska od WC šolje koju je ako je moguće ne dodirivati golim rukama, već papirnim ubrusom, ukoliko se nalazite na mestu gde je masovna upotreba toaleta.I još jedan koristan savet, spustite dasku pre puštanja vode iz vodokotlića da bi sprečili prskanje vode van WC šolje.Danas je u proizvodnji sanitarija moguće naći SMART CLEAN tehnologiju kojom je omogućeno potpuno ispiranje WC šolje što je još jedan korak u boljem održavanju higijene,u svom kupatilu,pa pri kupovini preporučujemo navedenu tehnologiju.
Vlažni peškiri su takođe jedno od kritičnih mesta pa ih treba sušiti na šipkama predviđenim za peškire, ili na radijatoru, ukoliko imate isti u kupatilu.

Higijena kupatila kao element u odlucivanju u kupovini sanitarija

Zavese za tuš kabine takođe pogoduju razvoju bakterija pa je potrebno iste redovno brisati i raširiti nakon tuširanja, pa je pri kupovini uvek bolji izbor stakleni ili PVC paravan koji se lakše održava.
Četke za WC šolju treba takođe redovno održavati i po mogućnoti ubaciti neko sredstvo za dezinfekciju u posudicu ispod četke,i naravno redovno ga menjati.Nije loše povremeno i kupiti nove jer one ne predstavljaju veliku cifru za kupovinu.
Sledeći element podložan razvoju bakterija je četkica za zube,ona je skoro uvek vlažna,pa se preporučuje ispiranje medicinskim alkoholom posle pranja zuba.Ne ostavljajte ih u kutijice jer time sprečavate sušenje.Češće ih menjajte.
Redovno provetravajte kupatilo,ako imate klasičan prozor to je i najbolji način provetravanja, a ako nemate, neka malo duže radi ventilator u kupatilu posle korišćenja istog,zato je dobro ako imate ventilator nevezan za svetlo u kupatilu pa može raditi nezavisno od sijalice.
Pod u kupatilu je takođe jedno od kritičnih mesta,pa je dobro povremeno ga očistiti sodom bikarbonom ili sirćetom koji su manje agresivni od novih hemijskih sredstava za higijenu a odlična su dezinfekcija.Po pranju obavezno osušite suvom krpom, ili ostavite da se lepo osuše.Posebnu pažnju posvetite fugama među pločicama.
Pri kupovini sanitarija i pločica svakako su za održavanje bolje glatke površine, ali lepota i estetika nas uvek odvuku na drugu stranu,pa pri kupovini pomirite ova dva faktora ako je moguće.