Kako odabrati plocice za kuhinju?

kategorija: Vesti | 0

Uz elemente i aparate, zidne i podne keramičke pločice sastavni su deo kuhinje na koji obraćamo pažnju pri uređenju i gde najviše pazimo na usklađivanje boja, uzoraka, dizajna…

Kuhinjske pločice imaju tu estetsku funkciju te svakako daju dizajnerski pečat prostoru, no, kao i u kupaonici, njihova uloga u ovoj prostoriji doma takođe je i funkcionalna. Pločice u kuhinji štite zidove od prljavštine i masnoće, omogućavaju jednostavnije čišćenje i održavanje visokog nivoa higijene, a njihova otpornost na sredstva za čišćenje, kao i dugovečnost materijala od kojeg su napravljene svakako su nezamenjive karakteristike.

Imitacija drvenih i kamenih površina neiscrpna je inspiracija za uređenje interijera, a u kuhinji se takve pločice savršeno uklapaju u cjelokupno uređenje. Jednoličnost zidnih pločica za kuhinju, gdje je obično riječ o manjoj kvadraturi, jer se najčešće postavljaju samo između donjih i gornjih elemenata, dobro će ‘razbiti’ tamnija dekor pločica, romantična cvetna pločica ili zanimljiv kuhinjski motiv digitalno utisnut na keramičku pločicu.

Kad je reč o bojama keramičkih pločica, narocito je popularno korištenje vrlo zasićene zelene, kao i ljubičaste boje te kontrastnih crno-belih kombinacija, kako u kupatilu, tako i u kuhinji. Efektna kombinacija je spajanje pastelno plave i sjajno naradzaste boje. Izražene boje izvrsno se slažu s gotovo svim ostalim materijalima… od drva do metalnih detalja. Pastelne, kremaste i bež nijanse, svijetli tonovi sive ili zelene, pa i žute done će nežnosti dizajnerskog potpisa te su česti izbor pločica za kuhinje klasičnog i rustikalnog stila.