Sta je potrebno znati pre postavljanja tus kabine

kategorija: Vesti | 0

Ako ste odlučili da postavite tuš kabinu u svoje kupatilo odluka vam je svakako ispravna.Ubrzani ritam života nas dovodi u situaciju da nemamo vremena za predugo kupanje,pa je najlakši i najbrži način svakako da se osvežite tuširanjem.Jutarnje tuširanje budi organizam mnogo brže nego šoljica kafe,a ukoliko niste probali preporučujemo i naizmenično tuširanje toplom i hladom vodom jer je to pravi vid revitalizacije organizma.Svakako je najbolje kad bi u kupatilu imali dve opcije,prostor za brzinsko tuširanje i klasičnu kadu ili hidromasažnu,za trenutke uživanja i opuštanja kad imate više vremena.
Iz navedenih razloga u poslednje vreme vlada veliko interesovanje za kupovinu i ugradnju tuš kabina,što zahteva preduzeti sve što je potrebno da se osigurate od izlivanja vode i nastanka štete u neadekvatno instaliranoj tuš kabini.
Iz tih razloga smo rešili da vam damo i neke praktične savete za instalisanje tuš kabine,bilo one sa kadom ili bez.Pre samog postavljanja tuš kabine ili paravana morate uraditi dobru pripremu kupatila.Pri tom se misli na propisano odrađenu hidroizolaciju i sistem odvoda vode.
Danas su u ponudi različiti materijali koji omogućavaju savremeni način izvođenja hidroizolacije.Danas su u ponudi gotove jednokomponentne cementne kaše za brzu i laku primenu.Svojstva ovih kaša ne zavise niti se menjaju na različitim temperaturama i na njih ne utiče procenat vlažnosti,što je uticalo na hidroiolacione materijale na bazi bitumena.
Prednost ovih kaša je i u tome što su otporne na ugljendiosid,sulfate,kisele kiše i druge štetne uticaje u slučaju prodora vode.Zato su primenljive i za hidroizolaciju drugih površina kao što su terase,podrumi i sl.
U stovarištima građevinskog materijala i dobro opremljenim salonima keramike mogu se naći rastvorljivi praškasti materijali ali su oni ipak za iskusne majstore jer zatevaju posle mešanja i brzo i efikasno nanošenje na podove i zidove,a i gustinu je neophodno podesiti da bude laka za ugradnju.
Zato su gotove smese i kaše pogodne za one koji amaterski rade ovaj posao po prinipu „uradi sam“.Navedni premaz se nanosi na čisu površinu,što znači očišćenu od prašine i sitnih kamenčića,a posle malterisanja i postavljanja košuljice.U upustvu proizvođača proveriti vreme koje treba da prođe posle izvedenih navedenih pripremnih radova.Premaz se nanosi većom četkom u dva premaza,debljine ne veće od 1mm.Pojedini proizvođači savetuju predhodno nanošenje i specijalne podloge,što bi bio dobar savet.Posle prvog nanošenja cementne kaše potrebno je sačekati 2 do 4 sata,zavisno od upustva proizvođača,pa nanesite drugi sloj popreko u odnosu na prvi sloj.Hidroizolacionu smesu nanesite i na spojevima poda i zida,a da biste bili siurni u vodonepropusnost.Postoje i ugaone hidroizolacione trke TREVIRU,koje možete postaviti i oko ventila i na sve spojeve cevi.Premaz se nanosi u visini 10-15 cm od poda,a na zidovima unutar tuš kabine u visini minimum 140cm visine,a svakako je bolje i premazati celu visinu na kojoj lepite pločice.
Ovakvim premaom ste napravili veliko izolovano vodonepropusno korito koje ne bi trebalo da propusti ni kap vode.
Kako je gore navedeno i sve spojeve vodovodnih cevi treba izolovati specijalnom izolacionom trakom.Isto se odnosi i na slivnik i njegove delove,jer on trpi najveće opterećeje pri oticanju velike količine vode kroz njega.Zato treba izabrati unaprd i vrstu slivnika (podni sa vertikalnim odvodom,podni sa horizontalnim odvodom,ugaoni-zidni).Zavisno od izbora planirate i način izolacije.
Sledeća faza je lepjenje pločica,ali je potrebno sačekati bar 24h pre početka lepljenja.Možete pre toga izvršiti probu tuširanjem svih tretiranih površina.Ukoliko učite i najmanju pukotinu,to mesto ponovo premazati.
Za lepljenj pločica savetujemo posebne vrste vodootpornih lepkova kao i mase za fugovanje.Mase za fugovanje mogu u sebi sadržati i dodatak protiv stvaranja gljivica i buđi u kupatilu.
Za održavanje kupatila koristite manje agresivna sredstva prilagođena za pločice i sanitarije,kao i za stakleni deo tuš kabine.Informišite se i o prirodnim sredstvima koji čuvaju elemente u kupatilu a prijatni su za kožu i lepog su mirisa.
Možda vam sve ovo zvuči kao mnogo posla i oko pripreme i oko radova,pa deluje i stresno,ali kada budete uživali u vašoj tuš kabini sve se o zaboravi.A dodatno zadovoljstvo će biti kad znate da ste sami uradili sav posao,bez straha da će voda pronaći neki put i napraviti štetu u vašem kupatilu.

Pulsar TKP 90, 100